Români diagnosticați/anual
11.000
Moldoveni diagnosticați/anual
800
11.000
800
16%
1,5 milioane
Cancerul este a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, cu peste 1,5 milioane de decese anual. În fiecare an, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar.
În Moldova, cancerul pulmonar este al treilea tip de cancer diagnosticat și reprezintă mai mult de 10% din totalul tumorilor maligne detectate în țara noastră, cu peste 800 de persoane diagnosticate anul trecut.
Majoritatea persoanelor afectate sunt bărbați, iar printre populația masculină tumorile pulmonare sunt pe primul loc, având o incidență de 18,8%.
În timp ce există mai multe tipuri de boală, cancerul pulmonar cu celule mici (NSCLC) cuprinde 85% din toate cazurile de cancer pulmonar, deseori fiind avansate sau metastatice.
Majoritatea diagnosticelor supravietuiesc mai puțin de un an. Rata de supraviețuire la 5 ani este de 16%.
Aceste organizații de specialiști, precum și tradiția cercetării în domeniul sănătății creează premisele unei colaborări sinergice transfrontaliere și a unei integrări instituționale.
Astfel, există o capacitate comunitară în ceea ce privește capitalul uman. Regiunea are o forță de muncă educată în domeniul sănătății și o bună expertiză în cercetare.
ROI este clasificat ca institut regional care acoperă toată regiunea Moldovei din România și este afiliat la Universitatea de Medicină din Iași.
Institutul Național de Oncologie din Chișinău este singurul institut de oncologie din Republica Moldova. Subdiviziunea „Cercetarea genetică a cancerului” este o nouă ramură a Laboratorului de Imunogenetică care face parte din Institutul de Oncologie al Republicii Moldova (IMSP IO).
Pacientii vor avea acces și vor beneficia de terapii țintă care au prelungit supraviețuirea și sporesc viața. Acest proiect va spori motivația cercetătorilor prin deschiderea de noi oportunități profesionale. În plus, implicarea grupurilor țintă cu activitățile proiectului va fi promovată prin implicarea organismelor profesionale. Proiectele stimulează cooperarea transfrontalieră între institutele de cercetare și autoritățile locale/de afaceri.